Loodusblogi

Õnnestumised panevad pingutama ja toetavad õpilastes püsivust

16.05.2017 10:56:54

Tallinna Ülikooli doktorant Paula-Karoliina Tõeväli viis läbi uurimuse, milles käsitleti laste matemaatikateadmiste ja pingutamise seost viisidega, kuidas vanemad omistavad põhjusi nende käitumisele ehk vanemate atributsioonidega. Selgus, et mida kehvemad on lapse teadmised matemaatikas, seda suuremaks peavad vanemad enda panust ülesannetega abistamisel.

Uuringu tulemustest selgus, et vanemate atributsioonid ning matemaatikateadmised ja pingutamine on vastastikku seotud, kuid need seosed võivad emade ja isade vahel erineda. „Kui laste matemaatikateadmised olid kehvemad, kaldusid nii emad kui isad omistama laste edu matemaatikas rohkem nende enda poolsele abile,“ selgitas Paula-Karoliina Tõeväli ja lisas, et edu omistamine lapse jaoks välistele teguritele, nagu vanemate abi, võib matemaatika tulemusi negatiivselt mõjutada. „Seevastu lapse edu omistamine võimekusele võib matemaatika tulemusi toetada. Kui emad pidasid lapse edu põhjuseks matemaatikas võimekust, siis seda paremad olid laste matemaatikateadmised aasta hiljem,“ selgitas ta uuringutulemusi ja lisas, et kui vanemad pidasid lapse edu põhjuseks rohkem endapoolset abi, siis lapse matemaatikateadmised olid aasta hiljem madalamad.

Tõeväli sõnul selgus huvitav tõik, et laste pingutamine seostus vaid isade atributsioonidega. „See tähendab, et kui isad hindasid, et nende lapsed pingutavad ka keerulisemate ülesannete lahendamisel ning ei loobu kergesti, siis hiljem omistasid nad laste edu rohkem võimekusele,“ selgitas ta. „Kui isad omistasid laste edu võimekusele tuginedes osaliselt laste õpikäitumisele kodus, siis taolisi seoseid emade puhul ei ilmnenud.“

Laste pingutamine, hinnatuna nii vanemate kui õpetajate poolt, oli vastastikuselt seotud ka laste matemaatikateadmistega. „Näib, et kui lapsed on ülesannete lahendamisel püsivamad ning pingutavad rohkem, siis nad tõenäoliselt õpivad rohkem ning saavutavad paremaid tulemusi. Õnnestumised ning edukogemused omakorda toetavad edasisi pingutusi ning püsivust,“ sõnas Tõeväli. Tulemused viitasid ka sellele, et pingutamine ning püsivus ka keerulisemate ülesannete lahendamisel on oluline nii kodutööde tegemisel kui klassiruumis õppides.

Uurimuses osales 735 last, nende emad ja isad ning õpetajad. Andmeid koguti kahel korral, teise klassi lõpus ning aasta hiljem, kolmanda klassi lõpus. Mõlemal korral viidi lastele läbi matemaatikatest ning vanematel paluti täita kirjalik küsimustik. Laste pingutamist hindasid nii nende õpetajad kui vanemad.

Uuringu tulemused on kirjas teadusartiklis “Relations among parental causal attributions and children’s math performance and task persistence”, mille autorid on Paula-Karoliina Tõeväli ja Eve Kikas.

  •  

    Teadlane teab: miks Eesti suvi läheb aina külmemaks ja kas nii jääbki?

    Loodusblogi

    Mitu aastat kulub kuni mandrilt saartele saab maakerke tõttu juba jala ja kas meie kliima tõepoolest soojeneb? Miks Eesti suvi läheb aina külmemaks ja kas nii jääbki? Teadushuvilist televaatajat vaevanud küsimustele vastab Tallinna ülikooli loodus- ja terviseteaduste instituudi vanemteadur Hannes Tõnisson.

    Loe edasi
  •  

    Ott Tänaku salarelv – isiklik ilmaennustaja

    Loodusblogi

    “Pealtnägija” kohtus Ott Tänaku ja Martin Järveoja abimeestega, kes end seni eriti afišeerinud pole. Näiteks on Tänakul isiklik ilmaennustaja, kes teeb talle Eestist täppisprognoose, mis on osutunud paremateks kui raja ääres olevate meeste omad ja mänginud olulist rolli senistes etapivõitudes – kelleks on Tallinna ülikooli Ökoloogia keskuse teadur Hannes Tõnisson.

    Loe edasi
  •  

    Vetikad. Geelid. Tarrendid.

    Loodusblogi

    Käesoleval aasta Tallinna Ülikooli silmapaistvaima publikatsiooni, õpiku ja loomingulise projekti konkurssi täppisteadustealase artikli kategoorias ja TLÜ üliõpilaste teadustööde üleülikoolilisele konkurssi teaduspublikatsioonide kategoorias Terve ja jätkusuutlik eluviis tunnistati parimaks teadusartikliks ”Monocationic salts of carrageenans: Preparation and physico-chemical properties“ (DOI: dx.doi.org/10.1016/j.foodhyd.2016.09.032), mis on avaldatud oma ala mainekas ajakirjas Food Hydrocolloids.

    Loe edasi